Kardinal Marx: Uden Karl Marx ville der ikke være nogen katolsk doktrin

I anledning af 200-året for Karl Marx’ fødsel gav kardinal Reinhard Marx et interview i Tyskland, hvor han hævdede, at Marx har haft umiskendelig indflydelse på den katolske sociale doktrin og tilføjede, at det kommunistiske manifest har ”præget” ham. Karl Marx betegnes som kommunismens fader, og det er en teoretisk – og politisk tankegang, der er forbundet med millioner af døde.

Kardinal Marx, som er en af de ni kardinaler, der af paven er udpeget til at være hans nære rådgiver, er ”helt i front”, når det handler om at skubbe på det, der kaldes ”det nye paradigme” i Kirken, og som afviger fra det, der ellers er Kirkens lære omkring seksualmoral (her, her og her) og ægteskab.

Den hjemmeside, der bringer nyheder fra de tyske biskopper, Kattholisch.de meddelte den 30. april, at kardinal Marx, ærkebiskop af München-Freising og overhoved for den tyske biskopkonference, sagde til Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, at det kommunistiske manifest gjorde ”stort indtryk” på ham. Denne erklæring blev udformet af Karl Marx og Friedrich Engels og offentliggjort i 1848.

I et andet interview (bragt for nylig) indrømmede kardinal Marx, at han finder Karl Marx’ forfatterskab ”fascinerende” og tilføjede, at det kommunistiske manifest sprudler af ”energi” og har mange ”gode formuleringer”. ”Man må læse Karl Marx uden at være fordømmende, da vil hans styrke overraske” forklarede prælaten. Det (hans forfatterskab) rummer er en inspirerende – og revolutionerende fremdrift, udtalte han.

Ifølge Vatican News sagde Marx også i sit interview med Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, at Karl Marx kan ”kan være meget nyttig” i forhold til de aktuelle konflikter, revolutioner og krige, der finder sted, da disse meget ofte kan have deres rod i økonomisk uretfærdighed. ”Menneskerettigheder uden materiel fornødenhed forbliver ufuldkomne” sagde kardinalen. Kardinal Marx, som selv engang var professor i socialetik, betegnede også Karl Marx som ”den første ægte sociolog”.

Ved at citere endnu en nyhedskilde vedrørende det samme interview, sagde Marx også om Karl Marx, at: ”Uden ham ville der ikke være nogen katolsk social doktrin”. Desuden gjorde han det klart, at Karl Marx ikke er ansvarlig for Stalinismens forbrydelser, ”også selvom” kardinalen indrømmede, at der i Marx’s forfatterskab kan findes eksempler på en totalitær tankegang såsom kollektivisme og dens manglende respekt for det enkelte individ. Men, tilføjede kardinalen, man bør ikke forbinde Karl Marx med den senere marxisme-leninisme eller det sovjetiske fængselssystem og arbejdslejre (Gulag-lejrene).

Kardinal Marx genkaldte sig en lille anekdote, hvor pave Johannes Paul II i spøg plejede at kalde ham ”nostro marxista” – ”vores marxist”.

I en tidligere tekst skrevet i 2007 citerede kardinal Marx anerkendende en erklæring fra en professor i katolsk social doktrin, som siger følgende: ”Vi står alle på skuldrene af Karl Marx”. Prælaten tilføjede dengang, at ”Marx ikke blot var en ideolog” og hævdede videre, at Marx ”ikke agiterede for en samfundsomvæltende styreform. Karl Marx ønskede snarere en mere ”omsiggribende social deltagelse”, som ”vi (altså nu) fra Kirkens side tilskynder til”.

LifeSiteNews bad professor Konrad Löw om at kommentere de seneste udtalelser fra Kardial Marx. Löw er tysk professor emeritus i politisk videnskab samt jura og er endvidere menneskerettighedsforkæmper, der har skrevet bøger om fænomenet totalitarisme og har Karl Marx som sit speciale. Hans vigtigste bog på dette område er Mythos Marx und seine Macher (Myten Marx og det, der skabte den).

Han fremhævede, at det kommunistiske manifest opfordrer til en ”voldelig omstyrtelse” af den eksisterende politiske (og samfundsmæssige) orden, som vil resultere i ”dynger af lig og floder af blod”.

”Kommunismens foragt gør, at den må skjule sine hensigter og formål. De erklærer åbenlyst, at deres mål kun kan opnås ved hjælp af en voldelig omvæltning af hele den (hidtil) eksisterende samfundsorden. Lad de herskende klasser (begynde at) skælve”. Hvis jeg skal male et billede af denne fremtid, så er det et billede, der forestiller dynger af lig og floder af blod. Med venlig hilsen. Stalin!”

”Ved hjælp af sådanne citater har jeg kunnet skrive en omfattende bog: Marx und Engels – Die Väter des Terrors (Marx og Engels – terrorens fædre). Den, der ikke ønsker at lægge sig dette på sinde, er udenfor rækkevidde” sagde Löw.

Den autoriserede engelske udgave af denne artikel er blevet bragt på OnePeterFive med tilladelse fra LifeSiteNews og publiceret den 2. maj 2018. Den kan læses på: https://onepeterfive.com/cardinal-marx-without-karl-marx-there-would-not-be-any-catholic-social-doctrine

(Oversat af Mogens Bohn og Patrick Fyrst) 

Leave a comment